Internet Information Service (IIS) Kurulumu ve Asp Ayarları

iis asp

Bilgisayarımızda ASP dosyalarını çalıştırmak için Internet Information Service (IIS) kurmamız yeterli olacaktır. IIS Windows bileşenlerindendir fakat aktif değildir. Bu özelliği aktif duruma getirmemiz için aşağıdaki işlemleri yapabiliriz.

Denetim Masası > Program Ekle Kaldır > Windows Özelliklerini Aç veya Kapat 

tıkladığımızda aşağıdaki pencere gelecektir. Buradan Internet Information Services önündeki kutuyu işaretleyip OK butona basıldığında, servis bilgisayarımıza yüklenecektir.

ASP uzantılı dosyaları çalıştırmak istediğimizde manşetteki gibi bir hatayla karşılaşıyorsak eğer Uygulama Geliştirme Özellikleri (Application Development Features) altından ASP seçilerek kurulumu gerçekleştirmeliyiz.

windows_ozellik_ackapa

ASP uzantılı dosyaları servis kurulduktan sonra C://inetpub/wwwroot klasörü içerisine kopyalayabiliriz. Tarayıcıda çalıştırmak için http://localhost/dosyaismi.asp yazmamız yeterli olacaktır.

IIS kurulumu tamamlandıktan sonra ek olarak şu ayarları yapabiliriz.

  • Hataları tarayıcıda gösterme
  • Üst dizinlere izin verme

Bilgisayar sağ > Yönet > Hizmetler ve Uygulamalar > Internet Information Services > ASP

asp service

Eğer site klasörümüz içerisinde veritabanından veri çekip, veri kaydetme işlemleri yapacaksak, C dizini içerisindeki klasöre erişim izni vermemiz gerekecektir. İzinleri değiştirmek için;

C://inetpub/wwwroot klasörüne sağ tıklayıp Güvenlik sekmesinden aşağıdaki görseldeki gibi Users ve IIS_IUSRS kullanıcılarına Tam Denetim vermemiz gerekecektir.

Sağ tıklandığında Güvenlik Sekmesi gözükmüyorsa;  Araçlar > Klasör seçenekleri > Basit dosya paylaşımını kullan seçeneğinin işareti kaldırılmalıdır.

wwwroot izinleri

 

You may also like...